Άρθρο: Τσουκνίδα για αποτοξίνωση

Έχει στυπτικές και διουρητικές ιδιότητες, ενώ μειώνει τις αιμορραγίες.
Τι είναι: Γνωστή για το τσούξιμο που προκαλεί, η τσουκνίδα (Urtica Dioica) είναι ένα από τα πλέον θεραπευτικά φυτά και χρησιμοποιείται
ευρύτατα για την αντιμετώπιση πλήθους ασθενειών. 

Παραδοσιακές θεραπείες: Από τον 1ο μ.Χ. αιώνα, ο Έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης έκανε αναφορά στις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού: τα φρεσκοκομμένα φύλλα του ήταν πολύτιμα ως έμπλαστρο για τις πληγές (κυρίως για εκείνες που οδηγούν σε σήψη) και ο χυμός του για την παύση της αιμορραγίας της μύτης. Οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι έτριβαν το δέρμα τους με φύλλα τσουκνίδας για να ζεσταθούν, ενώ χρησιμοποιούσαν το φυτό και κατά των ρευματισμών.
Τι υποστηρίζουν οι νέες έρευνες: 

Οι ειδικοί εξηγούν ότι κατά βάση το φυτό είναι καθαριστικό και αποτοξινωτικό. Κι αυτό γιατί περιέχει φλαβονοειδή, καθώς και μεγάλες ποσότητες καλίου. Λόγω της σύνθεσής του βοηθά στην αύξηση της παραγωγής των ούρων και την αποβολή των άχρηστων συστατικών.
Για τι άλλο είναι ευεργετική: Χάρη στα πλούσια συστατικά της, έχει πολλές άλλες θεραπευτικές ιδιότητες. Περιέχει βιταμίνες Α και C,  αλλά και μαγνήσιο και ιώδιο. Είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, ενώ περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνων. Τονώνει την κυκλοφορία και χάρη στην αγγειοσυσταλτική της δράση βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων. Οι αιμοστατικές της ιδιότητες την καθιστούν πολύτιμη σε περιπτώσεις αιμορραγίας. Ο χυμός της συστήνεται ιδιαίτερα σε αιμοπτύσεις, μητρορραγίες καθώς και στην αιματουρία. Είναι αντισηπτική και το κατάπλασμά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση των πληγών, σε περιπτώσεις μυκητιάσεων και για την εξάλειψη των κάλων. Τέλος, έχει επουλωτική δράση  και λόγω της βιταμίνης C που περιέχει, εξασφαλίζει αυξημένη απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό.
θα τη βρείτε: Τα υπέργεια μέρη και τα φύλλα συλλέγονται το καλοκαίρι, όταν το φυτό είναι σε ανθοφορία.
Quick Tip: Αιμορραγία κατά την περίοδο; Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίξτε 3 κούπες νερό και προσθέστε περίπου 40 φύλλα τσουκνίδας. Σιγοβράστε το μίγμα για 20 λεπτά και σουρώστε το. Πίνετε το αργά, όλη την ημέρα.


Τσουκνίδα μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου