Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα: Ένα μπαχαρικό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες


Το  turmeric - επιστημονική ονομασία Curcuma longa και ελληνικά κουρκουμάς - είναι ένα φυτό και ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβερίδων ή αλλιώς οικογένεια των τζίντζερ (πιπερόριζα). H ρίζα του έχει έντονη πικρή γεύση και πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Η ρίζα αυτή βράζεται, αφήνεται στον ήλιο να ξεραθεί για μερικές μέρες και έπειτα τρίβεται στο χέρι και αλέθεται για να παραχθεί η λεπτή σκόνη.
Το δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η ουσία κουρκουμίνη (curcumin) στην οποία οφείλει και το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του. Έρευνες δείχνουν ότι η ουσία κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συνεπώς πολλά ωφέλη για την υγεία μας. Μπορεί να 'ρίξει' τη χοληστερόλη και έχει ευεργετική δράση στους κακοήθεις όγκους. Επίσης είναι ευεργετικό σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ καθώς μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της ασθένειας αποτρέποντας την συσσώρευση της πρωτεϊνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. 


Ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά:
Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Είναι αντιφλεγμονώδες με περισσότερη δράση από την υδροκορτιζόνη. Κάνει για την πρόληψη του καρκίνου στα άτομα αυτά που έχουν πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο. Η δράση του είναι για το συκώτι και την χολή. Στην χολή αυξάνει την ποσότητα και την ροή της. Είναι άψογο αντιοξειδωτικό στις οξειδώσεις των λιπιδίων. Είναι καταπληκτικό αντιφλεγμονώδες. Βοηθά στην καλυτέρευση της πέψης και είναι φιλικό με το στομάχι. Είναι κάλο φυσικό αντιπηκτικό και συνδυάζεται με με τζίντζερ και σκόρδο. Είναι αντισηπτικό και δουλεύει σε περιπτώσεις απολέπισης. Μπαίνει σε θεραπείες για μύκητες ακμή και ψωρίαση μαζί με μελάλευκη.
Τον κουρκουμά θα τον συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες όπως κουρκούμη, κιτρινόριζα, χρυσόρριζα. Στην Ευρώπη μπορεί να το βρείτε να αναφέρεται και ως "ινδικό σαφράν" γιατί λόγω του χρώματός του χρησιμοποιήθηκε εναλλακτικά αντί του σαφράν που είναι πολύ ακριβότερο. Ο κουρκουμάς είναι επίσης το βασικό συστατικό του μίγματος κάρυ (carry) [αναφέρεται μίγμα και όχι μπαχαρικό γιατί το κάρυ αποτελείται από διάφορα άλλα μπαχαρικά και μάλιστα η σύνθεσή του δεν είναι απαραίτητα πάντα η ίδια].
Οι Ινδοί που χρησιμοποιούν τον κουρκουμά πολύ συχνά στη διατροφή τους εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου.
Προτεινόμενες χρήσεις
Προσθέστε το σε σούπες, στα πουλερικά, το κρέας ή το ψάρι ((προσθέστε χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο με κουρκούμη και περιχύνετε τα ψάρια). Προσθέστε το στο νερό που θα βράσετε τα ζυμαρικά σας και αυτό θα δώσει μια ιδιαίτερη όμορφη γεύση σ΄αυτά και ένα έντονο κίτρινο - χρυσαφί χρώμα. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε στις συνταγές σας που περιέχουν ρύζι.
Σας προτείνουμε επίσης με τις πρώτες ενδείξεις κοινού κρυολογήματος να αναμείξετε ίσα μέρη από αγνό μέλι και κουρκούμη σε τόση ποσότητα που θα μπορούσε να διαρκέσει για 1 ή 2 ημέρες. Ξεκινώντας τις πρώτες ώρες, τρώτε 1 κουταλάκι του γλυκού κάθε ώρα. Είναι αποτελεσματικό στο να μειώνει τα αποτελέσματα του κρυολογήματος και την διάρκεια τους.


Κουρκουμά μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου