Έκρηξη Βιταμίνης C: Συνταγή για σιρόπι αγριοτριανταφυλλιάς

Οι καρποί άγριας τριανταφυλλιάς (κυνόροδο ή rosehip ή dogrose, rosa canina) είναι μία από τις ισχυρότερες πηγές βιταμίνης C. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C ανά 100 γραμμάρια καρπών κυμαίνεται από 2000-2500 mg. Συγκριτικά η περιεκτικότητα βιταμίνης C σε 100 γραμμάρια πορτοκαλιού είναι περίπου 50mg. Η άγρια τριανταφυλλιά είναι ένα αρκετά κοινό φυτό που εύκολα βρίσκουμε σε πολλούς κήπους. Καρπούς επίσης μπορούμε να αγοράσουμε με το κιλό σε μαγαζιά με βότανα. Την βιταμίνη C μπορούμε να την αποθηκεύσουμε σε μορφή σιροπιού το οποίο όχι μόνο είναι πολύ θρεπτικό, αλλά και πολύ νόστιμο.


Διαδικασία:
1)Συλλέγουμε τους καρπούς και τους πλένουμε (ή αγοράζουμε αποξηραμένους).
2)Τους βάζουμε μέσα σε ένα μίξερ και τους πολτοποιούμε
3)Τους ρίχνουμε σε νερό που σιγοβράζει (Προσοχή, προσέχουμε το νερό να μην βράσει κανονικά αλλά κρατάμε το μάτι χαμηλά, γιατί η βιταμίνη C αρχίζει να διαλύεται σε θερμοκρασίες βρασμού)

4)Όταν σιγοβράσει και τραβήξει το νερό το χρώμα, πρέπει να σουρώσουμε το μείγμα περνώντας το από τούλι ή κάτι παρόμοιο. Το στίβουμε να βγάλει όλο του το ζουμί.
5)Αυτό το ζουμί το ξαναβάζουμε να βράσει ρίχνοντας τη ζάχαρη (ή το μέλι) και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει όλη.
6) Το σιρόπι είναι έτοιμο για αποθήκευση

Τα υπολείμματα από το τούλι μπορούμε να τα περάσουμε και δεύτερη δόση από νερό που σιγοβράζει για να βγάλουμε και άλλο ζουμί και ύστερα να φτιάξουμε το σιρόπι.

Για περίπου 500γρ. καρπών χρειαζόμαστε περίπου 1,75lt νερό και 750γρ. ζάχαρης 
(ή 500ml μέλι) για το σιρόπι.

Πηγή: http://zhsefysika.blogspot.gr/2011/01/blog-post_7697.html


Καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου