Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015

Φασκόμηλο: Από τον Ιπποκράτη έως σήμερα & Συνταγή με ταλιατέλες και φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι πολυετές θαμνώδες φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως... πολυφάρμακο και έχει εκθειαστεί από τον Διοσκουρίδη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Ιπποκράτη.

Οι Άραβες πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα. Οι Λατίνοι το θεωρούσαν το ιερό φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές. Οι Γάλλοι το ονομάζουν «ελληνικό τσάι» και το χρησιμοποιούν – όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι – τόσο στη μαγειρική, όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Κινέζοι το αποκαλούν «ελληνικό βραστάρι» και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι.

Θεραπευτικές Ιδιότητες
Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές. Η δε δράση του κατά του διαβήτη έκανε ορισμένους να δηλώσουν ότι, το φασκόμηλο είναι το φάρμακο για όλες τις ασθένειες.


Ως αφέψημα είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων, αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος. Επίσης, τονώνει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη μνήμη και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Εάν κάνουμε πλύσεις με αφέψημα στα μέρη του σώματος που πάσχουν από κράμπες, θα ανακουφιστούν.

Αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες, τρίβοντας με τα φρέσκα φύλλα του φασκόμηλου το ερεθισμένο σημείο.

Άτομα που πάσχουν από δυσπεψίες, δυσεντερίες και έλκος στομάχου, μπορούν να αφήσουν να μουσκέψουν φύλλα φασκόμηλου μέσα σε κόκκινο κρασί (80 γρ. φασκόμηλο σε 1 λίτρο κρασί) για μία βδομάδα και να πίνουν μία έως τρεις κουταλιές της σούπας από αυτό το μίγμα, μετά από κάθε γεύμα. Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία.





ΣΥΝΤΑΓΗ: Ταλιατέλες με σάλτσα από φασόλια και φασκόμηλο

ΥΛΙΚΑ
  • 250 γραμ φασόλια γίγαντες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. φασκόμηλο (φρέσκο ή ξερό)
  • 1 κουτί ταλιατέλες (ζυμαρικά)

Εκτέλεση Συνταγής

Μουλιάζουμε τα φασόλια γίγαντες σε κρύο νερό για 6-8 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Θα χρησιμοποιήσουμε το νερό στο οποίο έχουν
βράσει γι' αυτό όταν τα σουρώσετε μην το πετάξετε. Σουρώνουμε. Βάζουμε τα φασόλια
στο μίξερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν πουρές.

Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και στη

συνέχεια το σοτάρουμε. Τηγανίζουμε 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε το
φασκόμηλο. Προσθέτουμε τον πουρέ από τα φασόλια και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει για ν' αραιώσουμε τη σάλτα.
Αφήνουμε τη σάλτα να βράσει, προσθέτουμε αλάτι και είναι έτοιμο!

Βράζουμε τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και αφού τις

σουρώσουμε, ρίχνουμε τη σάλτσα από πάνω και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τη μακαρονάδα ζεστή!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου