Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

Συνταγή: Χούμους με βότανα


Ένα πολύ θρεπτικό κύριο γεύμα, το οποίο μεταφέρεται εύκολα, απλώνεται σε ψωμί, και τρώγεται πολύ ευχάριστα. Ιδιαίτερα χρήσιμο για τη διατροφή των παιδιών.

Υλικά 
ρεβύθια βρασμένα, 2 κούπες περίπου
σκόρδο, 2 σκελίδες
χυμό λεμονιού, 2 κσ
ταμάρι ή soy sauce, 0,5 κσ  
ελαιόλαδο, 2κσ
ταχίνι, 2κσ

βασιλικός αποξηραμένος τριμμένος, 1κτ
ρίγανη αποξηραμένη τριμμένη, 1κτ
πάπρικα, 1 κτ
αλάτι, 0,5 κτ 

*Σημείωση: Μουλιάστε 500 γρ ρεβύθια 8-12 ώρες. Ξεπλύνετε και βάλτε τα στη χύτρα ταχύτητος. Σκεπάστε τα με νερό. Μαγειρέψτε τα στη θέση Ι (χαμηλή πίεση) για 40 λεπτά. Αν περισσέψουν ρεβύθια (εμείς τα τρώμε σαν σούπα, με λεμόνι, ελαιόλαδο, και διατροφική μαγιά), καταψύξτε τα σε σακουλάκια, μαζί με το ζουμί τους (περιέχει θρεπτικά συστατικά από τα ρεβύθια), ανά δύο περίπου κούπες. Ένα πακέτο ρεβύθια των 500γρ βγάζει περίπου 4 δόσεις χούμους.

Αν έχετε καλαθάκι ατμού, μπορείτε παράλληλα να μαγειρέψετε μουλιασμένες φακές στον ατμό. Απαιτείται η ίδια διάρκεια μαγειρέματος και έτσι κερδίζετε χρόνο και χρήμα. Με τις φακές μπορείτε να φτιάξετε σαλάτες, μπιφτέκια, ή κιμά για παστίτσιο/μακαρονάδα.

Εκτέλεση
  • Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
  • Αν χρειαστεί υγρό, προσθέστε λίγο νερό στο οποίο έβρασαν τα ρεβύθια, ή σκέτο νερό.
Χρήσεις
  • Ως ντιπ. Στολίστε το με με κομματάκια λιαστής ντομάτας και κουκουνάρι και συνοδεύστε το με μπαστουνάκια από καρότο, πιπεριά, κουνουπίδι, μπρόκολο κ.ά.
  • Ως συνοδευτικό σε μπιφτέκια, πατατοκροκέτες κ.λπ. (αντί για μαγιονέζα/κέτσαπ).
  • Ως γέμιση σε σάντουιτς. Συνοδεύστε το με μαρούλι.
  • Ως γέμιση σε τυλιχτά σάντουιτς (wraps). Αναμείξτε το χούμους με ψιλοκομμένα λαχανικά της αρεσκείας σας (συνήθως χρησιμοποιώ ντομάτα, αγγούρι, και πιπεριά σε κυβάκια).
http://veganmamagr.blogspot.gr/2013/01/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου