Προστατεύει η κανέλα τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ; Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, «ναι»

Οι πιο γνωστές ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας είναι οι εξής: Ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, βοηθάει στη διατήρηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης, είναι πανίσχυρο αντιοξειδωτικό και έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Πλέον σε αυτές τις ιδιότητες έρχεται να προστεθεί και άλλη μία ιδιότητα, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες. Η κανέλα λοιπόν ενδέχεται να προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα έδειξε ότι δύο συστατικά της κανέλας, η κινναμαλδεΰδη και η επικατεχίνη, προλαμβάνουν τα προβλήματα που προκαλούνται στα εγκεφαλικά κύτταρα και χαρακτηρίζουν το Αλτσχάιμερ.


Η κινναμαλδεΰδη είναι η ουσία που δίνει στην κανέλα το άρωμα και τη γλυκιά της γεύση, ενώ παράλληλα προστατεύει από τα προβλήματα που προκαλεί το οξειδωτικό στρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, υπεύθυνη για αυτά είναι μεταξύ άλλων η πρωτεΐνη ταυ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή των νευρώνων, καθώς και στη λειτουργία τους.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα προβλήματα ξεκινούν όταν η πρωτεΐνη αυτή αρχίζει να συσσωρεύεται και να μην συνδέεται σωστά με τους μικροσωληνίσκους που σχηματίζουν την κυτταρική δομή. Έτσι, σχηματίζονται στους νευρώνες μη διαλυτές ίνες, οι οποίες όσο αυξάνεται η ηλικία εμφανίζονται πιο συχνά και σε μεγαλύτερη ποσότητα. Ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι και η επικατεχίνη, η οποία υπάρχει και σε άλλες τροφές, όπως τα μύρτιλα, η σοκολάτα και το κόκκινο κρασί.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η προστατευτική δράση της κανέλας σε ό,τι αφορά το Αλτσχάιμερ δεν έχει αποδειχθεί ακόμα πλήρως, αλλά πιστεύουν ότι αν συμβεί αυτό θα γίνει ένα μεγάλο βήμα στη μάχη κατά της νόσου.

Πηγή: http://www.protothema.gr/life-style/health-and-life/article/?aid=281032


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου