Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014

Υπέροχο "δενδρολίβανο" μυρωδάτο με ιστορία και πολλές πολλές συνταγές

Ένα αγαπημένο βότανο με χιλιόχρονη ιστορία, το δεντρολίβανο είναι γνωστό από την αρχαιότητα στους λαούς της Μεσογείου.  Ένα βότανο που δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα κήπο, καμμία αυλή, κανένα μπαλκόνι.  
Η λατινική ονομασία του φυτού Rosmarinus σημαίνει δροσιά της θάλασσας και είναι σύνθετη από τις λέξεις ros (δροσιά) και marinus (θαλάσσιος), γιατί πιστευόταν ότι το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πότισμα, αρκούμενο μόνο στην υγρασία που έρχεται από τη θάλασσα.
Οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε
στολισμούς κτηρίων, ναών και ως καύσιμο για θυμίαμα. Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα ως αρωματικό σε πολλά φαγητά ενώ στη ζαχαροπλαστική το χρησιμοποιούν σήμερα κυρίως στα γλυκά του κουταλιού.
Τα ρωμαϊκά στρατεύματα διέδωσαν το δεντρολίβανο μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία. Με το πέρασμα των αιώνων, το αρωματικό βότανο επέκτεινε την "επιροή" του σε όλη την Ευρώπη και τελικά πέρασε στο Νέο Κόσμο στα τέλη του 1400, χάρη στους μεγάλους θαλασσοπόρους εξερευνητές, όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος. 
Σύμφωνα με την θρησκεία, το δεντρολίβανο είναι ένα από τα δύο βότανα που πήραν οι πρωτόπλαστοι μαζί τους, όταν εκδιώχτηκαν από τον Παράδεισο. Γι’ αυτό και ο Θεός του έδωσε ιδιαίτερες θεραπευτικές δυνάμεις, ώστε να ανακουφίζει την ανθρωπότητα.
Την ιστορία βρήκαμε στο news.gr και αν μπείτε στο διαδίκτυο θα βρείτε πάρα μα πάρα πολλές συνταγές.  Εγώ με ένα γρήγορο ψάξιμο βρήκα 652 συνταγές!! Από αυτές 211 για κρεατικά, 81 για πουλερικά, 64 για ορεκτικά, 55 για λαχανικά, 53 για ψαρικά, 28 για ψωμιά, 4 για κέηκ, 2 για επιδόρπια και 2 για μπισκότα! Τι έχετε να πείτε?
Και επειδή σας αγαπάμε σας έχουμε εδώ μία "διαφορετική" Σκωτσέζικη συνταγή για shortbreads (παραδοσιακά μπισκότα που βρίσκες σε απίστευτες ποικιλίες στη Σκωτία) με ξύσμα και δενδρολίβανο. 

Σχετικά Άρθρα:



ΣΥΝΤΑΓΗ

Shortbread με ξύσμα λεμονιού και δεντρολίβανο (Μια σκωτσέζικη συνταγή, που βρήκαμε στο toarkoudi.gr,με άρωμα Μεσογείου!).

Θα χρειασθείτε: 
225 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
• 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
• 1 κ.σ ξύσμα λεμονιού (από 1 λεμόνι)
• 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
• 1 αυγό
• 1,5 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
• 1 κ.σ φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
• 3/4 κ.γ αλάτι
• χοντρή κρυσταλλική ζάχαρη για το πασπάλισμα (προαιρετικό)

Πώς θα τα φτιάξετε: 
· Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε μαζί το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
· Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το αυγό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
· Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπάμε ελαφρά μαζί τα αλεύρια, το αλάτι και τοδεντρολίβανο.
· Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε τα ξηρά συστατικά στο μίγμα του βουτύρου.
· Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και να σχηματιστεί μίασφιχτή ζύμη.
· Κόβουμε δύο κομμάτια 30x40 εκ. πλαστική μεμβράνη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και τα τοποθετούμε στις πλαστικές μεμβράνες.
· Με τα χέρια μας σχηματίζουμε δύο κορμούς διαμέτρου 4 εκ.
· Πασπαλίζουμε τους κορμούς με την χοντρή ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσουμε), ρολάρουμε τους κορμούς για να πάει παντού.
· Τυλίγουμε σφιχτά την πλαστική μεμβράνη, τοποθετούμε τους κορμούς σε μιαεπιφάνεια ψησίματος και το βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα ή μέχρι να παγώσουν.
· Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Τοποθετούμε μία λαδόκολα σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
· Βγάζουμε τους κορμούς από την κατάψυξη και αφαιρούμε την πλαστική μεμβράνη.
· Κόβουμε τους κορμούς σε φέτες πάχους 0,6 εκ. και τοποθετούμε τα μπισκότα στο ταψί με απόσταση 2,5 εκ. μεταξύ τους.
· Ψήνουμε τα μπισκότα για 16-18 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα οι άκρες.
· Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.
· Τα μπισκότα διατηρούνται έως και 4 μέρες σε αεροστεγές δοχείο.

Σχετικά Άρθρα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου